۲ مطلب در اسفند ۱۳۹۵ ثبت شده است

نگرش سیستمی لازمه تحقق عدالت

چکیده

عدالت مطلوب بالذات بشریت در همه اعصار و ازمنه بوده و کمتر جریان فکری و جنبش اجتماعی را می‌توان سراغ گرفت که به این موضوع نپرداخته باشد. اسلام نیز هدف از بعثت پیامبران را اقامه عدل دانسته و جامعه آرمانی و مدینه فاضله خویش را به عدالت متصف می‌نماید. بسیاری از متفکران به این موضوع پرداخته‌اند و آثار آنان مملو از ایده‌هایی از این جنس است. از مجموعه آثار استاد شهید مطهری نیز برمی‌آید که ایشان منظومه فکری منسجم و نظام‌مندی در حوزه عدالت دارند. این نوشتار به دنبال است که با تکیه بر آثار ایشان و با استفاده از روش کتابخانه‌ای و تحلیل محتوا، به بررسی اندیشه این استاد بزرگ در حوزه مذکور بپردازد. از نظر ایشان تحقق عدالت، منوط به داشتن یک نگاه سیستمی است؛ به این معنا که لازم است مجموعه‌ای از فاکتورها در کنار یکدیگر قرار گرفته و به صورت نظام‌مند وظایف خویش را انجام دهند تا برآیند آثار آن‌ها به تحقق عدالت در جامعه منجر شود. این فاکتورها از نظر ایشان عبارتند از: قوانین حقوقی عادلانه، قوانین قضایی و مجازات برای متخلفین، گسترش معنویت در جامعه و ایجاد نظارت درونی در افراد، اجرای امر به معروف و نهی از منکر، حسن اجرای کارگزاران حکومتی. چنانچه این عوامل در کنار یکدیگر قرار گیرند می‌توانند منجر به ایجاد عدالت در جامعه شوند. نکته قابل توجه در اندیشه شهید مطهری اهمیت تک فاکتورهای مطرح شده است که حتی اگر یکی از این 5 عامل وجود نداشته باشد، نمی‌توان انتظار تحقق عدالت داشت

۱ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
محمد نعمتی

پیامدهای اقتصادی بحران امنیت در ایران: مطالعه موردی دوره جنگ جهانی اول

چکیده:

گرچه تا چند  دهه قبل تفکیک علوم و عدم انجام مطالعات بین‎‏رشته‏ای جریان حاکم در مطالعات علوم اجتماعی – انسانی به‏ویژه دانش اقتصاد بوده‏است اما مباحث روش‏شناسی در چند دهه اخیر ضعف این رویکرد را تا حدی نشان داده‏است و امروزه جای خود را به مطالعات و آموزش‏های بین رشته‏ای داده‏است. بدون شک دانش اقتصاد و تاریخ دو رشته‏ای هستند که ثمربخش بودن آن‏ها به بیشترین حجم مطالعات بین‏رشته‏ای نیاز دارد.این مطالعات بین‏رشته‏ایِ تاریخی خود می‏تواند به عنوان یک پیش‏نیاز و گامی ضروری در تدوین الگوی اسلامی – ایرانی پیشرفت تلقی شود.

به نظر می‏رسددوره جنگ جهانی اول در ایران برهه‏ای از تاریخ امنیتی و اقتصادی کشور است که بیشترین تأثیر و تأثر این عوامل را بر هم داشته‏است. مسأله اصلی این مقاله تبیین رابطه تغییر شاخص‏های اقتصادی به‏واسطه تغییر در شاخص‏های امنیتی هست که تلاش شده به روش کتابخانه‏ای و مراجعه به منابع تاریخی– روش تحلیلی و توصیفی- به آن پاسخ داده‏شود. نتایج و یافته‏های پژوهش نشان از رابطه وثیق بین این دو دسته متغیرها دارد ونشانمی‏دهدهرگونهتغییردرشاخص­هایامنیتیدرکشوروسیاست‏گذاری‏هایمربوطبهآن،پیامدهایاقتصادیخاصیبرایکشوربه همراه خواهد داشت.

 

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
محمد نعمتی